Ağız kokusu
İyi ağız hijyeni sağlanmadığında oluşan diş taşları ve beraberinde getirdiği dişeti hastalıkları ağız kokusunu oluşturan başlıca nedenlerdendir. Diş taşları yılda 1-2 kez diş hekimi tarafından temizlenmelidir. Diş taşları temizlenmediğinde dişeti hastalıklarına sebep olur.
Diş çürükleri de ağız kokusuna sebep olur. Ayrıca yarı gömülü kalmış 20 yaş dişleri de ağız kokusu sebebidir. İdeal bir ağız hijyeni sağlamamıza rağmen geçmeyen ağız kokusunda başka faktörler aranmalıdır:
. Ağız kuruluğu (sistemik hastalıklar, kullanılan ilaçlar, ağızdan nefes almak)
. Temizlenemeyen protezler (eski ya da doğru yapılmamış)
. Diabet, karaciğer ya da böbrek hastalıkları
. Karbonhidratsız beslenme
. Bağırsak parazitleri
. Gastrointestinal rahatsızlar ağız kokusunu oluşturan önemli nedenlerdendir.
Ağız Hijyeni
Ağız hijyeninin devamlılığını sağlamak için günde en az iki kere diş fırçalamak çok önemlidir. Tüm diş yüzeylerine en etkin biçimde ulaşarak ve doğru bir teknik ile yapılan diş fırçalama sonucu diş yüzeyindeki bakterilerin eleminasyonu sağlanır. Ayrıca ara yüz fırçası, diş ipi gibi yardımcı elemanlar kullanılmalıdır.
Diş fırçalama işlemi diş yüzeyine yapışmış olan bakterileri ve yiyecek artıklarını büyük ölçüde elimine etmemizi sağlar. Fakat sadece diş fırçası kullanmak ağız sağlığının devamlılığında ve ağız kokusunu önlemekte yeterli değildir.
Ağız kokusu diş fırçasının ulaşamadığı dil sırtındaki bakterilerin birikiminden meydana gelir. Dil yüzeyini halıya benzetebiliriz. Ağız kokusuna neden olan bakterilerin büyük çoğunluğu tıpkı halılarda olduğu gibi dil yüzeyinin derinliklerinde (çıkıntıların arasında) birikirler. Bu bakteriler dilin fırçalanması ile temizlenebilir. Bazı firmalar hem dil hem dişler için kullanılabilen özel fırçalar geliştirmişlerdir. Ancak sadece dil için üretilmiş dil fırçaları daha etkindir. Yapılan birçok çalışma göstermiştir ki; dil fırçası kötü kokulara neden olan bakterileri %85 oranında yok eder.
Günlük kullanılan ağız gargaraları ferah kokuları ve içeriklerinde bulunan kimyasallar sayesinde kötü kokuların giderilmesine yardımcı olurlar. Fakat etkileri sınırlıdır, dil üzerindeki bakteriler arındırılmadığı takdirde sülfür yaymaya devam ederler ve kötü koku bir süre sonra tekrar başlar.