Whatsapp Whatsapp
Telefon Call Now

Beyaz Dolgu

Çürük, kırık, aşınmış ya da küçük şekil değişiklikleri istenen dişlerin tedavisinde beyaz dolgular (komposit dolgu) kullanılabilir. Beyaz dolgular halk arasında lazerli ya da ışınlı dolgu olarak bilinmektedir. Beyaz dolgular, siyah dolguların (amalgam) dolguların kullanılabildiği her alanda kullanılabilirler. Hatta siyah dolgulara göre başta estetik görünüş olmak üzere birçok avantajı vardır. Beyaz dolgular iyi yapıldığında en az siyah dolgular kadar uzun ömürlü ve sağlamdır. Ancak beyaz dolguların uygulaması çok daha özen ve dikkat ister. Yeterli özen gösterilmediğinde kısa sürede olumsuz sonuçlar doğurabilir. Fakat doğru uygulanmış bir beyaz dolgu uzun yıllar ağız içerisinde kalabilmektedir.

Beyaz dolguların birçok avantajı olmasına rağmen siyah dolgu kullanımı halen devam etmektedir. Dünya Sağlık Örgütü siyah dolguların insan vücuduna hiçbir zararı olmadığını dile getirmektedir.  Fakat yukarıda saydığımız birçok avantajından dolayı beyaz dolgu günümüzde tercih edilmektedir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

 

Siyah dolgumu (amalgam) beyaz (komposit) dolgu ile değiştirmek istiyorum. Zararı var mıdır?

Amalgam dolguların sağlığa herhangi bir zararı yoktur. Aslınca dolgu çıkartılırken açığa çıkan cıva yapılırken çıkan cıvaya göre daha fazladır. Gerekmedikçe beyaz dolgu ile değiştirmek istemeyiz. Dogı sökümü sırasında kesinlikle cıvanın yutulmaması için önlem alınır.

Beyaz dolgular amalgam dolgu kadar uzun ömürlü olur mu?

Amalgam dolgular içinde kalay içerdiği için gerçekten ağız içinde yıllarca kalabilmektedir. Yüz yılı aşkın süredir güvenle kullanılan ender malzemedir. Kompositler ise özellikle son 15 senedir bilimsel gelişmeler ışığında gelişmiştir. En son teknoloji ile üretilen kaliteli kompositler becerikli ve bilgili bir hekim tarafında uygulandığında uzun ömürlü olur.

Ön dişime dolgu gerekiyor. Aynı renk olur mu?

Kesinlikle aynı renk olur. Doğal diş minesinde renk tek değildir. Katmanlarına göre farklıdır. Dolgu da tabaka tabak uygulanır. Böylece ışık geçirgenliği, yüzey yapısı, ve renk tabakaları birebir dolgu ile yapılabilir.

Dişimdeki dolgu hep düşüyor. Ne yapmalıyım?

Dolgu düşüyorsa genellikle endikasyon hatası vardır. Yani dolgu yapılmaması gerek dişe (kaplama gereken) yapılır ise düşer. Dişe kuron yapmak gerekebilir.

Ön dişimdeki sararan dolgum düzeltilebilir mi?

Komposit dolgunın bitiminde yapılan cilanın pürüzsüz olması çok önemlidir. Genellikle cilası bozulan ve diş ile uyumu bozulan dolgu sararır. Dolgu ve dişin birleşiminde sararma olduysa dolgunun uyumu bozulmuş demektir. Geçirgenlik başlar, diş içerden çürüyebilir. Bu tür bozulmuş dolguların değiştirilmesi gerekir.