Whatsapp Whatsapp
Telefon Call Now

Çürük Dişler Kan Şekerinin Yükselmesine Neden Olur?

Diabet;  insülin eksikliği ya da var olan insülinin yeterli düzeyde  etkili olamamasından kaynaklanan bir hastalıktır. Son yıllarda  çocukluk çağı da dahil olmak üzere her yaşta sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.

Diabetik hastalar ağız sağlığına, sağlıklı bireylere kıyasla daha fazla özen göstermelidirler. Öncelikle diabet, dişeti iltihabının daha hızlı ve yıkıcı bir şekilde ilerlemesine neden olur. Ayrıca çürük dişler vücut için birer enfeksiyon odağıdır. Sağlıklı bireylerde dahi genel sağlığı etkileyebilecek risk faktörleri oluştururlar. Diabetik hastalarda ise bu risk daha fazladır çünkü çürük dişler kan şekerinin yükselmesine neden olurlar.

Diabetik kişilerde ağız içerisinde kuruluk, yanma, tat kaybı gibi şikayetler mevcuttur. Hatta bu belirtiler hastalığın teşhisine katkıda bulunmaktadır. Ancak bu şikayetlere neden olan faktörler aynı zamanda çürük sayısında artışa, dişeti hastalıklarında ilerlemeye ve yaraların geç iyileşmesine sebep olurlar. Son yıllarda yapılan birçok araştırmaya göre; diabetik hastalarda dişeti rahatsızlıklarının tedavisini takiben kan şekeri seviyesi normal düzeylere inmiş ve hastalık kontrol altına alınmıştır.

Diabetik hastaların ağız bakımı normal bireylerden farklı değildir. Dişeti rahatsızlıklarının tedavi edilmesi, çürük dişlerin restore edilmesi, sorun yaratan 20 yaş dişilerinin çekilmesi en önce yapılması gerekenlerdir. Diş hekimi randevuları mümkün olduğunca sabah saatlerinde almalıdırlar. Ayrıca randevularına mutlaka ilaçlarını almış olarak, tok karınla gitmelidirler. Diş hekimi de seansları kısa tutar ve uzun süreli  travmatik işlemlerden  kaçınır. Anestezik madde olarak adrenalinsiz lokal anestezik solüsyonlarından kullanılır. Kan şekerinin çok yüksek olduğu durumlarda cerrahi müdahalelerden kaçınılır. Hatta tıp doktorundan görüş bildirmesi istenebilir.

Ağız gargarası seçimine dikkat!

Unutulmamalıdır ki; diabet şikayeti olan hastalar kesinlikle Klorheksidin içermeyen ağız gargaraları kullanmalıdırlar. Çünkü bu tip gargaralar kolayca ağız mukozasında tahrişe neden olabilirler.  Eczanelerde  klorheksidin içermeyen ağız gargaralar mevcuttur.

Diabet hastalığı ağız sağlığı ile ilgili olan birçok olumsuz rahatsızlığa zemin hazırlar. Ancak özenli davranıldığında bu şartlar elimine edilebilir. Diabetik hastalara tavsiyemiz mutlaka diş ve diş ipi kullanarak doğru bir ağız hijyeni sağlamaları ve yeni sorunlar oluşmaması için  yılda en az iki kere diş hekimine gitmeleridir.