Whatsapp Whatsapp
Telefon Call Now

Diş Eti Hastalıkları ve Tedavisi

Dişeti hastalıkları (Piyore)

Piyore dişeti hastalıklarının genel adıdır. Piyore nedeni ile hiç çürüksüz sağlam dişler dahi kaybedilebilir. Dişetinde oluşan iltihap nedeni ile dişi saran bağlar gevşer böylelikle dişler sallanarak düşer.

Türkiye’de en sık görülen kronik hastalık piyoredir. Ancak bu hastalık çok fazla bilinmemektedir. Birçok kişide dişeti rahatsızlıkları fark edilemeden çok ilerlemiş olabilir. Bununla birlikte aşağıdaki belirtilerin bir ya da bir kaçının bir arada gözlenmesi diş eti rahatsızlığının belirtisi olabilir;

Diş eti kanaması (diş fırçalarken ya da kendiliğinden)
Ağız kokusu
Kırmızı ve şiş diş etleri
Ağızda tat bozukluğu
Diş etlerinin çekilerek diş kökünün açığa çıkması
Sallanan dişler
Zamanla eğilen ya da çarpıklaşan dişler

Bütün dişeti hastalıklarının temel sebebi dişlerin yeterince iyi fırçalanmamasıdır. Fakat kullanılan bazı ilaçlar, genetik yatkınlık sigara kullanımı ya da sistemik hastalıklar nedeni ile hastalıkların şiddeti kişiden kişiye değişebilir. Yani kimi insan dişetlerini fırçalamadığında dişetleri hemen kanmaya başlar kimisinde ise uzun dönemde belirtiler ortaya çıkar.

Dişler etrafında biriken tartar dişeti hastalıklarının oluşmasına neden olur. Dişlerde kalan yiyecek artıkları ile tükürük içerisinde bulunan kalsiyumun birleşmesi sonucu dişlerin çevresinde tartar adı verilen bir tabaka oluşur. Tartarlar diş ve dişeti arasındaki bağlantıyı zayıflatarak dişin sallanmasına hatta düşmesine sebep olur. Tartar ancak diş hekimi ya da dişeti hastalıkları uzmanı (periodontolog) tarafından temizlenebilir. Anti-tartar özelliği olan diş macunları oluşmuş tartarı ortadan kaldıramaz.

Özet olarak yiyecek artıkları temizlenmediğinde diş çevresinde tartar oluşumuna neden olur. Biriken tartar dişeti hastalıklarını oluşturur. Dişeti hastalıklarının tedavisinde öncelikle yapılması gereken diş taşlarının temizlenmesidir. İlerleyen dişeti hastalıkları yani piyorede antibiyotik tedavisi önerilebilir. Hatta bazı durumlarda cerrahi işlemler uygulanarak küretaj adı verilen diş kökü yüzeyinin kazınması işlemi dahi yapılabilir.

Erken dönem dişeti hastalıkları gingivitis ya da periodontitis gibi farklı şekillerde görülebilir.

Hamilelik döneminde dişetinde şişlikler yad a kanamalar görülebilir. Hormonal değişikler nedeni ile hamilelik öncesi var olan dişeti hastalıkları şiddetlenir. Bu durum erken doğum ve düşük riskini arttırır.