Ağız hijyenin sağlanabilmesi için düzenli diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak en temel iki unsurdur. Yiyecekler ağız içerisindeki öğütme işlemi sırsında tükürük ile yumuşayarak dişlerin tüm yüzeylerine temas ederler. Her öğün sonrası yapılacak etkin bir fırçalama işlemi diş yüzeyinden zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına büyük ölçüde yardımcı olur. Fakat hiçbir diş fırçası iki diş arasına girerek bu bölgelerin temizlenmesini sağlayamaz.
Diş hekimliğinde iki diş arası ‘ara yüz’ olarak adlandırılır. Bu bölgelerin temizlenebilmesi için çeşitli araçlar geliştirilmiştir. Bunlardan en yaygın kullanılanı diş ipidir. Diş ipi hem kullanım kolaylığı hem de ekonomik olması nedeni ile ara yüz temizliğinde en sık kullanılan araçtır.
Ağız hijyenin tam anlamıyla sağlanmasında etkin rol oynayan diş ipleri aynı zamanda bizlere ara yüzlerde oluşabilecek çürükler konusunda da bilgi verir.
Çürük oluşmaya başlamasından hassasiyet veya ileriki durumlarda ağrı yapmaya başlamasına kadar geçen süre yaklaşık 6ay-2 yıldır. Bu süre zarfında çürük mine adı verilen dişin koruyucu kısmını pürüzlendirir. Zamanla bu bölgelerde madde kayıpları artar ve delik oluşmaya başlar.
Sağlıklı iki diş arasında diş ipi rahatlıkla kayar. Fakat çürük oluşumu başlayan bölgelerde diş ipi takılır, kayamaz. Diş ipinde liflenme ya da deformasyon görülebilir. Böyle bir durumda dişlerde hassasiyet ya da ağrı oluşumu beklenmeden hemen diş hekimine başvurulmalıdır.