Whatsapp Whatsapp
Telefon Call Now

Gri (Amalgam) Dolgu Zararlı Mıdır?

Dolgu, çürüğün temizlenmesini takiben, estetik ve fonksiyonun sağlanabilmesi amacıyla, oluşan boşluğun uygun maddelerle kapatılarak, dişe çürümeden önceki doğal biçimini vermeye yönelik bir uygulamadır. Diş çürüklerinin tedavisi dolgu ile yapılır. Diş çürükleri tespit edildikten sonra, zaman kaybedilmeden tedavi edilmesi gerekir.

Genel olarak dişlerde amalgam(gri), kompozit (beyaz) ve porselen dolgu uygulanabilir.

Amalgam dolgular diş hekimliğinde yaklaşık 150 yıldır kullanılmaktadır. Amalgam dolgu; gümüş tozlarının, civa içinde eritilmesiyle hazırlanan bir dolgu çeşididir. Gri renkte olmaları ve basınca karşı dirençli olmalarından dolayı arka dişlerde kullanılır. Ancak bazı uygulayıcılar amalgamın içerisindeki civa nedeni ile güvenirliliği konusunda ciddi endişeler belirtmişlerdir. Amalgam karşıtı hekimler çiğneme sırasında oluşan sürtünme ile civa buharının çıktığını ve bu buharın vücut için çok zararlı olduğunu ileri sürmektedirler. Ancak günümüzde amalgam dolgulardan kaynaklanan sağlık problemlerine dair herhangi bir bilimsel çalışma bulunmamaktadır. Ayrıca amalgam dolgular beyaz dolgularla değiştirildiğinde hastalıların iyileştiğine dair kanıtlanmış bir çalışma da yoktur. Ancak bu konu ile ilgili araştırmalar devam etmektedir. Kısacası amalgam dolgunun zararlı olup olmadığı hala tartışma konusudur.

Kompozit (beyaz) dolgular, hazırlanmış kavitelere tabaka tabaka yerleştirilir ve her tabaka özel bir ışık ile sertleştirilir. Bu işlem bitince kompozit dolgular dişe göre şekillendirilir ve düzeltilir. Işın kullanıldığı için halk arasında lazerle yapılan dolgu olarak bilinmektedir. Ancak kullanılan ışın türü lazerden farklıdır. Kompozit dolguların en büyük avantajı estetiktir. Doğru yapıldığında sağlam dişten ayırt edilemezler. Fakat  bütün bu işlemler amalgam dolgu işleminden daha uzun sürer  ve amalgam dolgudan en az iki katı kadar daha pahalıdır. Kompozit (beyaz) dolgu uygulaması çok fazla teknik hassasiyet gerektir. Eğer hasta çok yaşlı veya başka bir sağlık problemi nedeni ile kanama ve tükürük kontrol edilemiyorsa  mutlaka amalgam dolgu tercih edilmelidir. Kompozit (beyaz) dolgular uygun şartlarda ve kaliteli malzemeyle yapıldıklarında çok uzun ömürlü ve sağlam dolgulardır.