Whatsapp Whatsapp
Telefon Call Now

Hamilelerde Ağız Hijyeni ve Bakımı

Hamilelikte Diş Sağlığı

Hamilelik öncesi düzenli ağız ve diş sağlığı kontrollerini yaptırmış ve ağzında herhangi bir problem olmayan hasta, hamilelik sırasında da ağız sağlığına dikkat ederse, ağız sağlığında olumsuz bir etki görülmez. Ancak hormonlardaki değişiklik nedeniyle diş etlerinde bazı şişlikler ve kanamalar görülebilir.

Hamilelikteki diş tedavisinin, hamile olunmayan dönemdeki diş tedavisinden bir farkı yoktur. 4.aydan itibaren 7.aya kadar diş tedavisi açısından en uygun dönemdir. Hamilelik ilk ve son 3 aylık dönemde acil tedavi gerektiren dişler tedavi edilir. Yine de hatırlatmak gerekir ki; gebeliğin her döneminde diş tedavileri yapılabilmektedir. Önemli olan gebeliğin seyrinde bir problem olup olmadığıdır. Bunun için gebenin kadın-doğum uzmanı ile mutlaka konsültasyon yapılmalı ve genel durum hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.

Gebelikte Ağız Sağlığının Önemi

Ağız bakımı iyi olmayan ve dişeti kanamaları gelişen gebelerde, dişetlerinde gebelik tümörü oluşabilir. Ayrıca düşük riski olan gebelerde ağız hijyeni kötü ise risk artabilir. Bazı fizyolojik değişikliklerden dolayı gebelik hassas bir dönemdir. Hormonal değişikliklerden dolayı dişetlerinde hassasiyet olur ve dişeti hastalıkları artar. Mide bulantıları ve kusmalar nedeniyle, hem ağız bakımı aksar, hem de ağız asidindeki artış nedeniyle diş çürüklerinde artış görülür. Ama gebelikteki diş kaybının sorumlusu bebek değil, bakımsızlıktır!

Gebelikte diş anestesizi, hastanın herhangi bir alerjisi yoksa ve gebeliğin seyrinde bir problem yoksa gebelerin dişlerine anestezi rahatça yapılabilir. Böylece diş tedavileri daha konforlu ve ağrı duymadan yapılır.

Diş Röntgeni

Röntgen çekmek çok fazla tercih edilmez ancak mutlaka gerekiyorsa hastanın kadın-doğum uzmanı ile görüşüp kurşun önlük giydirilerek diş röntgeni çekilebilir.

Hamilelik Gingivitisi

Hamilelikte meydana gelen hormonal değişiklikler nedeniyle dişetlerinde iltihaplar oluşmaktadır. Buna hamilelik gingivitisi denir. Özellikle hamileliğin 2. aylarında başlayıp 8. aylarına kadar devam eden bu dişeti iltihabı doğum sonrasında genellikle kendiliğinden geçer. Rahatsızlıklar devam ederse diş hekimine gidilmelidir

Gebelikte Diş Kaybına Karşı…

Gebelikte diş kaybetmemek için yapılması gereken iki önemli şey var: 1. Eğer planlı bir gebelik ise gebe kalmadan önce mutlaka diş hekimine gidilmeli ve gebelik sırasında problem yaratacak bütün dişlerin tedavileri yapılmalıdır. Çürük dişler, eskimiş köprü ve protezler, gömük dişler ve dişeti hastalığına yol açabilecek diş taşları gibi… Eğer planlı olmayan bir gebelik ise yine de bir diş hekimine gidilmeli ve dişeti hastalıklarına yol açabilecek olan diş taşı temizliği yapılmalıdır. Hekiminizin size önereceği şekilde ağız bakımlarınızı yapıp düzenli diş hekimi kontrollerine gidilmelidir. 2. Hamilelik boyunca ağız bakımına ve beslenmeye daha fazla özen gösterilmelidir. Özellikle çürük oluşturabilecek besinler çok sık tüketilmemelidir. Günde iki kez mutlaka dişler fırçalanmalı ve günde bir kez diş ipi kullanılmalıdır. Ilık tuzlu su gargaraları da çok faydalı olur.

Bebeğin Diş Sağlığı İçin…

Hamilelikte iyi beslenmek, hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından önemlidir. Bebeğin diş gelişimi, gebeliğin ilk aylarından itibaren başlamaktadır. Sağlıklı diş gelişimi için kalsiyum, fosfor ve vitamin yönünden zengin besinlerle beslenmelidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Hamileyken diş tedavisi yaptırabilir miyim?

Hamileliğin 3-6 aylık dönemi en uygun zamandır. Anestezi gerekli ise yapılmasında hiçbir sakınca yoktur. Röntgen çekilmesi zorunlu ise mutlaka kurşun önlük giyilmelidir. Hamilelik sırasında yapılan diş tedavisinin normal zamandakine göre bir farkı yoktur.

Hamileyken dişetlerim çok kanıyor ne yapmalıyım?

Hormonel sebeple dişetlerinde fırçalama sırasında çok hafif kanama görülmesi normaldir. Ancak fazla kanama olması hamilelik gingivitisi olabilir. Mutlaka diş hekimi ziyaret edilmedi ve diş taşları temizlenmelidir. Sağlıklı dişetlerinin kanamalı olmadığını hatırlatmak isteriz.

Diş sağlığımı korumak için ne önlemleri almalıyım?

Hamilelikte diş çürüklerinin sayısının arttığı doğrudur. Ama bu durum bebeğin anneden kalsiyum alması ile açıklanamaz, doğru değildir. Fırçalama eksikliği, daha şekerli besinlerin tüketilmesi ve loğusalık döneminde annenin ağız ve diş sağlığını ihmal etmesi ile doğru orantılıdır. Anne adayının yapacağı önemli şey; hamilelik öncesinde ya da sırasında diş hekimini ziyaret etmesi ve gerekli tedavileri yaptırmasıdır.