Whatsapp Whatsapp
Telefon Call Now

İmplant Tedavisi

İmplant nedir?

Dental implantlar; doğal diş kökünü taklit eden titanium vidadır. Çene kemiğine yerleştirilir, iyileşme süresi sonunda üstüne porselen diş yapılır. İmplant, diş hekimliği alanında 1980’li yıllardan itibaren kullanılmaya başlamıştır. Diş eksikliği olduğu zaman boşluk sahanın önündeki ve arkasındaki dişleri kesmeden, porselen diş yapmak mümkün olmuştur. Birçok hastamız hareketli damak protezlerinden kurtulup, sabit porselen dişlere kavuşmuştur.

İmplant Nasıl Yapılır?

Hastanın sağlıklı diş etleri ve uygun çene kemiği olup olmadığı kontrol edilir. Sistemik bir engeli olmayan hastanın implant tedavisi başlayabilir. İmplantta yaş sınırı yoktur. Yaşlı hastalara da uygulanabilir özelliğe sahiptir. Diş çekildikten hemen sonra implant operasyonu yapılabilmesi için herhangi bir iltihaplanma durumu var mı yok mu kontrol edilir. Yoksa uygulamaya başlanabilir ancak tersi bir durum söz konusu ise iltihabın iyileşmesi beklenir.

İmplant operasyonu 10-15 dakika kadar sürer. Hastanın özel bir durumu yok ise lokal anestezi (dolguda kullanılan uyuşturma) tercih edilir. Çene kemiği ile vidanın birbirine kaynaşması 2-4 ay arasında tamamlanır. Operasyondan 1 hafta sonra dikişlerin alınması gerekir. İmplant operasyonundan hemen sonra geçici diş yapılabilir.

Avantajları nelerdir?

İmplant yapılan bölgede kemik erimesi durur. En önemli avantajı da budur. Aslında implant yaptırmak geleceğe bir yatırımdır. Çünkü fonksiyon görmeyen kemikte ciddi kemik erimesi gözükür. Köprü gövdesi, total ve hareketli protez damakları altında her zaman kemik erimesi devam etmektedir.

Köprü yapılırken boşluk sahanın yanındaki dişlerin kesilmesi gerekir. Ayrıca köprüde dişler birbirine bağlanır. İmplant yapıldığında sağlam dişlerin kesilmesine gerek kalmaz ve en önemlisi dişler tek tek (doğal olduğu gibi) yapılabilir.

İmplant tedavisi ile desteklenen hareketli protezler doğal dişe en yakın fonksiyon ve estetiği sağlarlar. İmplantlar sayesinde çiğneme kuvveti ve protezde tutuculuk artar.

Çiğneme kuvveti artar, besinler daha iyi çiğneneceği için sindirim problemleri ortadan kalkar.

Besinlerin tadı daha iyi alınır. Damak protezinde bu his azalmıştır. İmplantların etrafında aynı doğal dişlerde olduğu gibi sinir dokusu oluşur. Bu da besinlerin hissedilmesini sağlar.

İmplant uygulamasında nelere dikkat edilmelidir?

İmplant uygulaması uzun yıllardır çok sıklıkla yapılmaktadır. Neredeyse dolgu yapmak kadar rutin bir işlem olmuştur.

Ancak implant uygulaması çok büyük ciddiyet ve özveri ile yapılması gerekir. Çünkü diğer uygulamalardan farklı olarak yapılan hataları telafisi çok daha zordur.

İmplant uygulamalarında yapılan en büyük hata planlamanın yanlış olmasıdır. İmplant çene kemiğine kaynayabilir, hastada hiçbir ağrı şikayeti olmayabilir. Fakat implantların yerleştirilme düzeninde yani planlamada hata yapıldığı taktirde hastanın yemek yemesi hatta konuşması dahi zorlaşır. Önemli olan implantın yerleştirilmesi değil; doğru yerleştirilip görevini yapmasıdır.

İmplantın çene kemiğine kaynamaması çok az görülür. İmplant uygulaması sırasında sterilizasyon kuralları en üst seviyede tutulur. Tek kullanımlık cerrahi setler kullanılmalıdır. Genellikle enfeksiyon kaynaklı implant kaybı görülür.

Günümüzde hemen hemen her muayenehanede implant uygulaması yapılmaktadır. Fakat kullanılan malzemenin kalitesi ve hekimin bilgi ile becerisi çok daha fazla önem arz etmektedir.

Hastalar her zaman kısa zamanda, mümkün olduğunca az müdahale ile sonuca ulaşmak isterler. Gelişen teknoloji ile birlikte diş hekimliği uygulamaları her geçen gün daha da kolaylaşmaktadır.

Bütün tedavilerin mümkün olduğunca kolay sonuçlanmasını her hasta kadar hekim de ister. Fakat özellikle implant uygulamalarında sonuca ulaşmak için kolay yolu değil doğru yolu seçmek çok daha önemlidir. Ülkemizde bilinçsizce yapılan implant uygulamaları sonucu mağdur olan hasta sayısının azalmasını temenni ederiz.

İmplant üzerine ne zaman diş yapılır?

Sabit porselen diş yapılacak ise 2-4 ay beklemek kemik ve implantın kaynaşması (osseointegrasyon) için yeterli olacaktır. Bekleme süresi hastanın çene kemik kalitesine bağlıdır. Öncesinde kemik oluşturma teknikleri kullanıldıysa süre 6 ayı bulabilir. İyileşme sürecinin sonunda hekim ziyareti edilir ve iyileşme başlığı implanta yerleştirilir. 3-7 gün sonrasında ölçü alınır, prova seansından sonra porselen diş implanta sabitlenir. Ölçüden sonra dişin yapımı 6 iş günü içinde tamamlanır.

 

Sıkça Sorulan Sorular

İmplant ücreti ne kadar?

Dental implantların hepsi aynı kalitede değildir. Dünyada 600’ün üzerinde implant üreticisi vardır. Dünya’da ilk üç sırada olan implantın üretimi fabrikada en az 2 ayda tamamlanır, titanyumun alaşım derecesi dahi bilinir. Gerekli testlerden geçirilir ve hasta ağzında ömür boyu kalabilecek şekilde Ar-Ge’si yapılır. Bunun da tüketici olan biz hekimlere elbette maliyeti yansır. Diğer taraftan bir impantın alaşım halinden paketlenmesine kadar geçen süresi sadece 3 gün olan basit bir torna tezgahında dahi üretilen implantlar da vardır.

Hastaların hekimlerine hangi implant markasını kullandığını sorması gerekir. Mutlaka dental implant uygulamasından sonra yapılan implantın markası, boyu, çapı ve tipini almaları ilerde bu implantlar ile ilgili bir sorun çıktığında faydalı olacaktır. Diğer karşılaşılan bir sorun ise implant firmasının bir süre sonra ortadan kaybolmasıdır. Bu nedenle köklü firmaların implantları tercih edilmelidir.

Fiyat politikamızı belirlerken; implantın lüks bir tedavi olmaması gerektiğini hemen hemen her kesimden kişinin tedavisini implant ile yapması gerektiğini düşünürüz.

Her hastaya implant yapılır mı?

18 yaşın üstündeki tüm bireylerde implant yapılabilir. Ancak aşağıdaki durumlar söz konusu ise cerrahi uygun olmaz;
Kontrolsüz diyabet hastaları,
Hemoglobin A1c değeri 7’nin üstünde olanlar (kan sulandırıcı kullananlardan test istenir),
Aşırı sigara içenler (günde 1 paket üstü),
Bifosfonat (Zometa gibi) kullanan hastalar
Bağışıklık sistemi baskılanmış veya immünsupresif ilaç kullananlar.

Kemik erimesi olan hastalara implant nasıl yapılır?

Günümüz gelişmelerinde hiç çene kemiği dahi olmayanlara implant yapmak mümkündür. Kemik; ileri cerrahi uygulamaları ile oluşturulur ve sonrasında implant yapılır. Kemik eksikliğinin seviyesine ve implant yapılacak bölgeye özel cerrahi teknikler uygulanır. Lokal anestezi ile mümkün olan ameliyatlar olduğu gibi sadece genel anestezi tercih etmemiz gereken ameliyatlar da vardır. Tekrar etmek gerekirse, implantların doğru ve estetik şekilde fonksiyon görmesini sağlayacak protezler yapmak en az cerrahisi kadar önemlidir.

İmplant uygulaması sonrasında nelere dikkat etmeliyim?

Operasyon ağrısızdır. Ancak operasyon sonrası ağrı ve şişlik olmaması için buz uygulaması yapmak gerekir.
Operasyon sonrası verilen ilaçlar doğru ve düzenli kullanılmalıdır. Bu ilaçlar iyileşme sürecinin sorunsuz geçmesine yardımcı olurlar.
Operasyon sonrası ağrınız olabilir. Aspirin dışında herhangi bir ağrı kesici alabilirsiniz. Aspirin kanı sulandırarak yeni kanamalar oluşmasına sebep olabilir.
İlk günler çok sıcak veya çok acılı gıdaları tüketmekten kaçınılmalıdır. Operasyon bölgesinde tahrişe neden olurlar.
Operasyon sonrası en az 24 saat alkol ve sigara tüketimi yapılmamalıdır.
Ameliyat sonrası çok yumuşak fırçalar kullanılmalı ve ağız gargarası kullanılmalıdır.

İmplant üstüne yapılacak diş vidali mı olacak, yoksa yapışacak mı?

Bu durum implant üstüne sabit porselen diş yapılacağı zaman söz konusu olur. Avrupa’da ülkemize göre daha yaygın bir uygulamadır. Okluzal vidalı diye isimlendirilen kuronlar yetersiz dikey yükseklik olduğunda tercih edilir. Yetersiz dikey yükseklik olursa implant üstündeki diş sürekli düşer. İmplant üstündeki dişin sürekli düşmesi problemi yaşayanların; implant içine sabitlenmiş abutman denilen vidanın okluzal vidalı abutman ile değiştirilmesi problemi ortadan kaldıracaktır.

Bekleme süresinde dişsiz mi kalacağım?

Kesinlikle dişsiz kalınması söz konusu olamaz. Mutlaka bekleme sürecinde kullanılacak geçici dişler yapılmalıdır. Dişsiz kalmak hem kişinin psikolojisini hem de çiğnemesini olumsuz etkiler. Kişinin durumuna göre çok estetik ve rahat geçiciler yapılabilir. Ancak zor vakalarda geçici dişler çok rahat kullanılamayabilir, bu zor durum hasta ile hekimin iyi ve güvenilir ilişkisi ile çözülmelidir.