Lazer iyonize ışıktır. X ışını gibi bir zararı söz konusu değildir. Diş hekimliğinin tüm işlemlerinde kullanılabilir. Dental lazerler; sert doku ve yumuşak doku lazeri olarak ayrı kullanılır. Diş çürüklerinin temizlenmesi ve diş çekimi sırasında kemik kesimi sert doku lazeri ile yapılır. Ancak lazerin işlem süresi daha uzundur. Frez ile 1-2 dakika süren çürük temizleme işlemi lazer ile 20 dakika sürebilir.
Yumuşak doku lazeri işlem süresi bakımından klasik yönteme göre daha uzun değildir. En önemli avantajı işlem sonundaki iyileşme çok hızlı olur. Çünkü lazer, uygulama sırasında aynı zamanda ortamdaki bakterileri öldürür. Cerrahi işlemler sonunda kanama çok azdır. Travma çok az yaratıldığı için ağrı ve şişlik oluşmaz. Çoğu zaman dikiş atılmasına gerek kalmaz.
Pembe estetikte kullanılması: Yumuşak doku lazeri ile estetik diş hekimliğinin en önemli işlemi olan ‘pembe estetik’ oluşturulur. Diş etleri arasındaki seviye farklılıkları düzeltilir. Lazer ile iyileşme çok hızlı olur. Pembe estetik uygulamasından hemen sonra ölçü alınabilir. Eğer klasik cerrahi yöntem uygulanacak ise bir ay iyileşme için beklemek gerekir.
Kanal tedavisinde kullanılması: Kök ucunda lezyon oluşmuş dişlerin kanal tedavisinde, iyileşmenin daha hızlı olduğu görülmüştür. Bunun nedeni lazerin biyostimulasyon özelliğinin olmasıdır. Bu sayede kanal aletleri ile ulaşılamayan yerlerde kanal içi dezenfeksiyon ve biyostimulasyon yaparak iyileşmeyi hızlandırır.
Diş beyazlatmada kullanılması: Lazerin aktivasyon gücünden yararlanılır. Uygun beyazlatma ajanlarının dişe sürülmesi ve ardından lazerin aktive edilmesi ile uygulanır. Açığa çıkan ısı daha azdır.
Lazeri bu konuda eğitim almış hekim ve personel uygulayabilir. Lazer uygulanırken koruyucuların mutlaka kullanılması gerekir.