Whatsapp Whatsapp
Telefon Call Now

Marketlerde Satılan Diş Beyazlatıcıları Kullanmayın

Bembeyaz dişlere sahip olmak günümüz estetik anlayışına göre çok beğenilen ve istenen bir özelliktir.  Dolayısıyla birçok firma çeşitli şekillerde beyazlatma ajanını piyasaya sunmuştur. Marketlerden kolayca ulaşabileceğiniz bu ürünleri diş hekimi  kontrolü altında olmadan kullanmak ağız sağlığınıza ciddi şekilde zarar verir. Bu ajanlar, kullanım kolaylıkları ve ekonomik oluşları nedeni ile, ilk anda cazip görülseler de aşırı hassasiyet ve çürüğe yatkınlık gibi birçok yan etkiye sahip oldukları bilinmektedir.

 

 

Beyazlatma işlemini neden diş hekimi tarafından yapılmalıdır?

Öncelikle  güvenlidir;  beyazlatma işlemi aşınmış diş yüzeylerine uygulandığında aşırı hassasiyete neden olur. Muayenenede hekim tarafından yapılan beyazlatma işleminde, hekim gerekli gördüğü hassas bölgeleri koruma altına alır. Marketten aldığınız ürünü aşınmış bölgele uygulayarak aşırı hassasiyete neden olabilirisiniz.

Bir diğer önemli neden ise aşırı kullanımı engellemektir. Hekim beyazlatma işlemini sonuca ulaştırması gereken noktayı bilir ve aşırı kullanım sonucu hassasiyet oluşmasını önler. Kendi kendinize uygulama yaptığınızda  beyazlatma sınırına ulaştığınızdan emin olamazsınız.

Yine hekim tarafından kontrol edilen fakat evde devam edilen uygulamalarda ise kişiye özel hazırlanan kalıplar kullanılır. Marketlerden alınan hazır kalıplar standarttır, dişlerinize uygun şekilde yerleştirilemezler. Standart kalıplar beyazlatma ajanının diş etine temasını engelleyemez ve dişetinde yara oluşumuna neden olurlar. Üstelik   kalıbın uygun olmaması nedeni ile ajanlar her yere eşit dağılamaz ve renk değişimi dişten dişe farklı oranlarda gelişerek   kötü bir görüntü oluşturur.  Yani yarısı sarı yarısı beyaz dişlere sahip olmanıza neden olabilirler.  Ayrıca kalıbın tam olarak dişleri kavramaması bu ajanların yutulması gibi olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Hekim tarafından yapılan beyazlatma işleminin bir avantajı da şudur; beyazlatma ajanı dişlerde bir dolgu veya protez uygulaması varsa (halk arasında kaplama olarak da bilinir), bu restorasyonları etkileyemez. Yani  beyazlatma işlemi sonrası bazı dişler bembeyaz olurken, restorasyon bölgeleri koyu renkte kalır. Böylece istenmeyen farklılılar oluşur. Hekimin yaptığı uygulamada ise bu durum önceden belirlenerek gerekli değişiklikler yapılır.

En büyük sorunu ise piyasa diş tozu adıyla satılan ürünler oluşturur. Bu ürünler diş yüzeyini saran koruyucu mine tabakasının aşınmasına ve çürüğe yatkın bir hale gelmesine neden olurlar. Ayrıca bir süre sonra dişin doğal parlaklığını kaybetmesine yol açarlar.

Beyazlatma işlemi kalıcı mıdır? Tekrarlamak gerekir mi?

Beyazlatma işlemi sonsuza kadar kalıcı bir durum değildir. Renklendirici maddeler içeren gıdaların alımı sonucu 3 ila 6 ayda geri dönüşüm başlayabilir. Fakat sigara kullanımı yoksa ve renklendirici gıda kullanımı az ise bu süre 1 ila 3 yıl kadar uzayabilir. Kısacası beyazlatma işleminin tekrarlanması  gerekir.  Diş  beyazlatma işlemi yaklaşık iki hafta sürer fakat tekrar işlemi daha az zaman alır.

Unutulmamalıdır ki;  beyazlatma işlemi hamile bayanlara uygulanamaz ,fetus gelişimine etkisi henüz bilinmemektedir.