Whatsapp Whatsapp
Telefon Call Now

Uçuk

Uçuk herpes simplex adı verilen bir virüs nedeni ile oluşur. Vücudumuzda gizlenmiş şekilde bulunan bu virüs çeşitli uyaranlar nedeni ile aktif hale geçerek yara oluşumuna neden olur. Bu uyaranlardan ilk akla gelenler; vücudun direncinin düşmesi, fazla miktarda güneş ışığına maruz kalmak, mensturasyon ve strestir. Gençlerin %30‘unda görülmektedir.

Uçuk içi su dolu kabarcıklar şeklinde başlar. Genellikle dudak çevresinde görülmesine karşın nadiren ağız içerisinde görülür. Ağız içerisinde görülen uçuklar çoğunlukla aftlar ile karıştırılır. Ancak ağız içerinde çıkan uçuklar ve aftlar arasında bazı farklar vardır.

1.Ağız içerisinde görülen uçuklar çoğunlukla sert damakta görülür, ancak aftlar sert damakta oluşmaz

2.Ağız içerisinde çıkan uçuklar, aftlara göre çok daha ağrılıdır. Kimi zaman diş ağrısı ile karıştırılır.

3.Uçuklar bulaşıcıdır fakat aftlar bulaşıcı değildir.

Uçuk, virüsler nedeni ile oluşur. Bulaşıcı bir enfeksiyon olduğundan dudakta çıkan bir uçuğun yanağa doğru yayılması, göze veya burun içerisine hatta tırnak dibine bulaşması (dolama oluşması) gibi ihtimaller vardır. Uçuk virüsü temas ettiği cisimler aracılığı ile bir bölgeden başka bölgeye taşınabilir. Uçuğun oluştuğu bölgeden başka bölgeler bulaşmaması için bazı önlemler almak gerekir. Öncelikle elimizle uçuğa dokunmaktan sakınmalıyız ancak istemeden uçuğa temas ettiğimizde elimizi en kısa sürede yıkamalıyız. Aynı şekilde yakınlarımıza bu virüsü bulaştırmamak için uçuk varlığı süresince onları öpmekten kaçınmalı ayrıca çatal, bıçak gibi nesneleri ortak olarak kullanmamaya özen göstermeliyiz.