Ortodonti, halk arasında’ diş teli takmak ‘olarak bilinen bir bilim dalıdır. Ortodonti; çapraşık dişleri düzeltilmesi, diş boşluklarının kapatılması, çeneler ve/veya dişler arasındaki kapanış bozukluklarının düzeltilmesi gibi tedavi şekillerini kapsar.
Eskiden ortodontik tedavinin yalnızca çocuklara veya genç bireylere uygulanabildiği düşünülürdü. Ancak günümüzde her yaşta bireye uygulanabilmektedir. Mesela 40 ‘lı yaşlarda, yıllarca çapraşık dişlerinden şikayetçi olmuş bir kişi daha düzgün dişlere sahip olmak için diş hekimine başvurduğunda iki ayrı tedavi seçeneği sunulur. Bu tedavi şekillerinden birincisi estetik kuronlar ile çapraşık dişlerin kaplanması, ikincisi ise ortodontik tedavi seçeneği ile tel takılmasıdır. Her iki seçenek arasında birbirlerine üstün gelebilecek farklılıklar mevcuttur.
Birinci seçenek yani kuron ile kaplama günümüzde doğal dişlerden hiçbir farkı olmayacak bir şekilde yapılabilmektedir. Ayrıca tedavi süresi sadece birkaç haftadır. İkinci seçenek yani ortodontik tedavi ise çok daha uzun sürede tamamlanır. Kişiden kişiye değişmesine karşın, çapraşıklığın düzeltilmesi yaklaşık bir yıl kadar zaman alır.
Tellerin görünmesi bir dezavantaj olarak kabul edilebilir. Ancak günümüzde tellerin daha az görünmesini veya hiç görünmemesini sağlayan değişik şekillerde uygulanabilen ortodontik aparey şekilleri mevcuttur.
Uygulanacak her kuronun belirli bir süresi vardır. Yani 5 ila 10 yıl içerisinde yapılan estetik kuronun değişmesi gerekmektedir. Fakat ortodontik tedavinin tekrarlanması gibi bir sorun yoktur.
Kısacası yetişin bir birey çapraşıklık veya benzeri estetiksel bir sorunu tedavi ettirmek istediğinde kuron uygulaması veya ortodontik tedavi arasında seçim yaparken, avantaj ve dezavantajları doğru değerlendirmelidir.
Bazı hastalarda ise daha iyi bir sonuç elde etmek için ortodontik tedavi ve kuron uygulamaları birlikte kullanılması gerekir. Bu tür durumlarda diş hekimleri ve ortodontistler birlikte çalışırlar.
Yüz kemikleri ile ilgili problemlerin birçoğu çocukluk çağında yani büyüme tamamlanmadan önce müdahale edildiğinde kısa zamanda normal kabul edilebilecek düzeylere getirilebilir. Fakat büyüme tamamlandıktan sonra yani yetişkinlerde görülen kemiksel bozukluklar ancak ameliyatla düzeltilebilmektedir.
Erken teşhis tüm rahatsızlıklarda olduğu gibi ortodontik yaklaşımlarda da büyük önem taşımaktadır. Çocukluk döneminde tedavi edilebilen dişsel ve kemiksel sorunlar ileriki yaşlarda yapılacak tedavilere nazaran çok daha kolay çözülebilmektedir